menu
Word Lid
Allochtone jongeren verheerlijken overlast en intimidatie in Hoedhaarwijk op TikTok
In een video die circuleert op TikTok is te zien hoe een groep allochtone jongeren op het voetbalpleintje in de Lokerse Hoedhaarwijk een rapclip opneemt waarin het geweld in de wijk wordt verheerlijkt. Het Vlaams Belang bracht het filmpje naar buiten. “Ze hebben geen spijt van hun daden, ze zijn er integendeel erg trots op”, zegt gemeenteraadslid Lena Van Boven (Vlaams Belang) die aankondigt het stadsbestuur over de kwestie te zullen ondervragen. “Het Vlaams Belang wil dat er actief op zoek gegaan wordt naar zulke filmpjes en dat de jongeren worden aangesproken op hun gedrag.”

“Ik ben met soldiers, kom ons hier niet testen. We gaan je sfeer verpesten.” Het is slechts één fragment uit de clip waarin een tiental allochtone jongeren de overlast in de Hoedhaarwijk verheerlijken. Sommigen onder hen zijn gemaskerd. Op de beelden is te zien hoe de jongeren doen alsof ze gearresteerd worden aan het voetbalpleintje waar een Marokkaanse vlag is opgehangen en rappen in de ondergrondse parkeergarages. Het filmpje wordt aangekondigd op TikTok als een ‘trailer’ voor een ‘rapvideo’ die later uit zou komen en eindigt met de dreun van een geweerschot.

“Als er strafbare feiten zijn gepleegd, moeten die ook zonder enige uitzondering vervolgd worden”

Ook vervat in de video zijn beelden van het massaal doen ontploffen van bommetjes en het afsteken van vuurwerk op de openbare weg tussen geparkeerde voertuigen. Beelden daarvan die werden gefilmd door een buurtbewoner werden eerder al door het Vlaams Belang naar buiten gebracht. Op een ander filmpje is te zien hoe de jongeren straatracen. “Het lijkt erop dat ze de buurtbewoners doelbewust terroriseren om stoer te kunnen doen online”, zegt Van Boven. “De politie moet zulke beelden actief opsporen zodat tijdig ingegrepen kan worden. Deze bende en hun ouders moeten aangesproken worden op hun gedrag. Als er strafbare feiten zijn gepleegd, moeten die ook zonder enige uitzondering vervolgd worden.”

De wijk gaat al maanden gebukt onder overlast. Het voetbalpleintje waar het grootste deel van de video werd opgenomen, werd nog maar in april ingehuldigd. Ondertussen is het pleintje al gevandaliseerd. Het Vlaams Belang kaartte de problematiek eerder al aan op de Lokerse gemeenteraad, wat leidde tot de inzet van mobiele overlastcamera’s. “Wij laten deze wijk niet los”, besluit Van Boven. “Wij zullen de straatterreur in de Hoedhaarwijk blijven aankaarten op de gemeenteraad tot de problemen volledig verholpen zijn.”

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF