menu
Word Lid
Lokerse Tuinwijk ontdekte al 23 gevallen van sociale huurfraude met buitenlandse eigendommen
De Lokerse sociale huisvestingsmaatschappij Tuinwijk bestelde al 53 vooronderzoeken bij 34 gezinnen naar sociale huurders die eigendommen hebben in het buitenland. Daarbij bleek er in 23 gevallen wel degelijk sprake van fraude. Het gaat om personen met eigendommen in Turkije, Spanje en Marokko. “Dit toont aan hoe wijdverspreid het probleem is”, zegt gemeenteraadslid Lena Van Boven (Vlaams Belang) die de cijfers opvroeg.

Sinds begin 2021 kunnen sociale huisvestingsmaatschappijen private onderzoeksbureaus inschakelen die nagaan of een huurder eigendom in het buitenland heeft. Wanneer fraude wordt vastgesteld, volgt een grondig onderzoek met terugvordering van sociale korting en opzeg van de huurovereenkomst tot gevolg. Op vandaag hebben 15 huurders hun opzeg al gekregen naar aanleiding van eigendomsfraude. Van hen hebben 11 de woning ondertussen verlaten. De sociale korting die men genoot, wordt ook teruggevorderd. Tuinwijk vorderde al 225.526,44 euro terug, waarvan 175.315,53 euro nog openstaat. De sociale huisvestingsmaatschappij werkt voor de terugvordering met een afbetalingsplan.

“Wie op kap van onze samenleving in een sociale huurwoning woont, maar daar eigenlijk geen recht op heeft, ontzegt een gezin dat op een wachtlijst staat hun rechtmatige plek"

Volgens het Vlaams Belang tonen de cijfers duidelijk aan dat er een fraudeprobleem is op de Lokerse sociale huurmarkt. “Het Vlaams Belang heeft er jarenlang voor geijverd om eigendomsfraude harder aan te pakken”, besluit Van Boven. “Wie op kap van onze samenleving in een sociale huurwoning woont, maar daar eigenlijk geen recht op heeft, ontzegt een gezin dat op een wachtlijst staat hun rechtmatige plek. We zijn dan ook tevreden te zien dat er eindelijk ingegrepen wordt.”

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF